Vila v severních Čechách

autoři: Ing. arch. Ivana Smětáková, Ing. arch. Jiří Vokřál, Ing. arch. Josef Žufánek
spolupráce: Ing. arch. Jiří Bužek, Ing. arch. Iveta Doležalová
projekt: studie 2010, územní rozhodnutí 2011, stavební povolení 2012, realizace 2013-
místo: severní Čechy

 

Dům je koncipován jako syntéza dvou částí: pevného kamenného soklu (společenská část a zázemí) a hmotou ložnicového patra, orientovanou vstříc nádherné krajině. 

Přízemí domu je hlavní obytnou a společenskou částí se vstupem, obytným prostorem s jídelnou a kuchyní, s hostovskou částí (případně výminkem) a s rekreačně-sportovním traktem (fitness, sauna, spa či venkovní bazén). Přízemí je doplněno dvěma átrii, které prosvětlují jednotlivé části, vpouští přirozené světlo do interiéru a zajišťují přitom intimní atmosféru prostoru.

Obytný prostor je propojen přes galerii s ložnicovou částí domu, která je rovněž svým otevřením orientována jihovýchodním směrem do soukromé zahrady s výhledem do volné krajiny. Ložnicové patro je spojeno průběžným krytým ochozem chránícím  před sluncem a deštěm a je kryto dřevěnými posuvnými panely, které zajišťují ochranu před sluncem či naopak otevřenost dle libosti a momentálního rozpoložení obyvatele domu.

 

PŮDORYS PŘÍZEMÍ

 

PŮDORYS PATRA